تحقیق استعاره یا تشبیه

دسته بندی : تاریخ و ادبیات


فرمت فایل :  Doc ( قابلیت ویرایش و حاضر چاپ ) Word


قسمتی از محتوی متن ...

 


تعداد صفحات : 9 صفحه


استعاره یا تشبیه ؟

تشبیه و استعاره آرایه هایی است که در حماسه و شرح پهلوانی کاربرد مفصل ای دارد و بر اساس ی اغراق در شعر حماسی بکار می روند و گفته اند که « حماسه نوعی از اشعار وصفی است که مبتنی بر اعمال پهلوانی و مردانگی ها و افتخارات و بزرگی های قومی یا فردی باشد به نحوی که شامل مظاهر گوناگون زندگی آنان گردد.

« و نیز ذکر این نکته ضروری است که : اغراق خدادادی حماسه است و ما فوق یک آرایه یا صنعت شعری باید به آن نگریست ».

با مقایسه دو آرایه تشبیه و استعاره و با توجه به اینکه تشبیه ادعای همانندی است و استعاره ادعای یکسانی، می نا نتیجه گرفت که اغراق در استعاره اغلب است پس استعاره با روح حماسه پیوند زیادی دارد لذا در سروده حماسی هرگاه در گزینش این دو آرایه مردد باشیم می توانیم استعاره را به عنوان آرایه درست تر برگزینیم .

و در بیتی که در درس دوم ادبیات سال سوم دبیرستان آمده به دقت در برگزیدن صحیح تر نیاز داریم و بدون دقت دچار اشتباه می شویم .

همانگونه که در اکثر کتاب هایی که به عنوان کمک درسی نوشته شده و در بازار هم از این گونه کتاب ها بسیار بسیار است دچار این خبط و اشتباه گردیده اند .

با دقت در ابیات ذیل : اولین به نیزه برآویختند همی خون ز جوشن فرو ریختند ز نیروی اسبان و زخم سران شکسته شد آن تیغ های گران چو شیران جنگی برآشوفتند پر از خشم ، اندام ها کوفتند همان تقسیم بشکست گرز گران فروماند از کار دست سران در می یابیم که این بیت از نظر معنی و توصیف نبرد بدن به بدن رستم و اسفندیار به هم وابسته است و اگر ما آن ها را جدای از هم در عقیده بگیریم از هدف چامه غزل دور افتاده ایم .

اکنون این بیت ها را معنی می نماییم لغایت به این یگانگی معنایی برسیم .

« در مرحله اول با نیزه جنگ را نخست کردند و از ضربه های نیزه ای که به هم زدند خون تن آنها از زره بیرون زد .

و از توان و فشار اسبان و ضربه و آسیب زدن پهلوانان به هم شمشیرهای سنگین و کبیر آن ها شکسته شد .

و هنگامی که ابطال جنگاور و دلیر عصبانی شدند ( از شکسته شدن جنگ افزار مبارزه ) با عصبانیت و خشم فراوان گرز بر اندام یکدیگر زدند ( در این اثناء ) نیز بخش ی گرز ها شکسته شد و پهلوانان از پیوسته ی جنگ درماندند و نتوانستند به آن با سلاح پیوستگی دهند پس کمر یکدیگر را گرفتند.

» با توجه به این معنی اگر در معنی بیت : « چو شیران جنگی برآشوفتند پر از خشم ، اندام ها کوفتند » دقت نماییم در می یابیم که در این بیت « چو » حرف ربط است نه حرف اضافه به معنی همانند و مثل و « شیران جنگی » استعاره می باشد که پیشتر گفته شد با حماسه هم خوانی اکثریت دارد .

متأسفانه به این نکته ها کمتر توجه می شود .

  دریافت فایل  

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.